Benim Adım Sherlock Holmes . Benim İşim Başkalarının Bilmediklerinin bilmektir.

23 Aralık 2012 Pazar

Çıkarım Yapma Sanatına Giriş

Aslına bakılırsa bu terim, kişinin dış görünüşünü gözlemlemek üzerine yapılan bir küstahlıktır. Çoğu zaman yapılan ön görüler doğru çıkar. Fakat bu çıkarım yapan kişiye sınırsız öz güven verirken, kimi zaman çıka...rıma maruz kalan kişiye acı verir. Bunun sebebi ise; "Gerçekler acıdır." terimidir.

Bu sanat, gerçek anlamda genel kültür ve gözlem birikimi gerektirir. Çünkü, genelde zincir halinde ilerler. Gördüklerinizi, bildiklerinizle birleştirmek ve çoğu kez kimsenin göremediği ayrıntılardan bir sonuç çıkarmanız gerekir. Örneğin, erkeklerden çok belirgin bir şekilde nefret eden bir bayanın %80 ihtimalle kendisi ve ya yakın çevresinden biri, partneri tarafından aldatılmıştır. Bu zincir halkasına gelmeden önce, görebildiğiniz bir çıkarım sizi net bir sonuca ulaştırabilir. Mesela; söz konusu bayan, bir melek kolyesi takıyorsa eğer (Melek kolyeleri %85 ihtimalle hediyedir. Hiç bir bayan kendine bir melek kolyesi almaz ya da sürekli takıyor ise yine hediye olabilir.) bu kolyenin de, bayana annesi tarafından hediye edildiğini öğrendiğinizde, bayanın annesine düşkün olduğunu ve buradan da erkeklerden nefret etmesinin yegane sebebinin annesinin babası tarafından aldatıldığı çıkarımına ulaşabilirsiniz. Bu çıkarımda buluna bilmeniz için bayanın annesine ne kadar düşkün olduğunu sorgulamanız gerekir. Ustaca hazırlanmış annesine yönelik bir saldırı sorusuyla, onun tepkisini ölçerek bu sonuca ulaşabilmeniz mümkün. Aynı stratejiyi babasıyla ilgili bir soru içeriğiyle denersiniz ve aldığınız sonuç beklediğiniz gibiyse bu çıkarım %95 ihtimalle doğrudur.

Örnek ne kadar açıklayıcı olmuştur bilemiyorum lakin, çıkarım yapmak sanıldığı kadar da basit bir eylem değildir. Karşınıza ilk çıkan insana karşı çok etkili olmayabilir. Zaman gerektirir en azından kurduğunuz hipotezlerin hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğunu anlamak için. Genel kültürünüzün normal denilen düzeyden biraz daha fazla olması, insanların gereksiz sayabileceği bazı bilgilerin sizin hafızanızın bir köşesinde bulması gerekir. Bunları yerlerinden gerektiği zaman çıkarmalısınız. Aynı zamanda dilinizin sivri olması ve tümceler içerisine gizlenmiş soruları ustaca kurmanız gerekir. Bunlar tıpkı bir merdiven gibi basamakları oluşturur.

Sonuç olarak çıkarım yapma sanatı gözlem yaparak, veri toplama; toplanılan veriden ise sonuç çıkarma yöntemidir. Ne kadar çok veri toplanırsa eğer; sonuca o kadar net ulaşılır. Hata payınızı % olarak minimumlara indirirsiniz.
 

8 yorum:

  1. Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  2. Açıkçası kimsenin hakkını yemek istemem ama bu yazıyı çoğu yerde gördüğüm için belirtmek isterim ki eğer alıntı ise hiç olmazsa belirtseydiniz, kaynak vermeniz şart değil.

    cikarim.blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. Bu yazı aslında benim yazım. Kaynak belirtsen hiç fena olmazdı. Gerçi Blogumu kapattım. Çıkarım yapma sanatı hakkında araştırma yapmaya devam ediyorum yakında güzel bir makale ile www.Fikirlazim.net'den size duyurucam.

    YanıtlaSil
  4. orçun karaca (hiç kimse) denilen adamın yazısı üzerine hemen atlamışsın sırf kendini acındırma ve övgü almak için buda senin salak olduğunu ve çıkarımla ilgili yazıyı okumana rağmen anlamadığını hatta üstünkörü okuduğunu ve zekanı (ıQ) seviyeni gösterir boşuna uğraşma çıkarım yapmaya zekan yetmez git salakları kandır. ZATEN SALAKLAR KANDIRILMAYI HAK EDER

    YanıtlaSil
  5. orçun karaca (hiç kimse) denilen adamın yazısı üzerine hemen atlamışsın sırf kendini acındırma ve övgü almak için buda senin salak olduğunu ve çıkarımla ilgili yazıyı okumana rağmen anlamadığını hatta üstünkörü okuduğunu ve zekanı (ıQ) seviyeni gösterir boşuna uğraşma çıkarım yapmaya zekan yetmez git salakları kandır. ZATEN SALAKLAR KANDIRILMAYI HAK EDER

    YanıtlaSil
  6. Ben şahsen yaşımı söylemek istemiyorum ama çok rahat şekilde herkesten 2 - 3 saniyede özel hayatlarının tamamının çıkarımını yapabiliyorum

    YanıtlaSil
  7. Merhaba yazınıza biraz geç rastladım acaba bu konu ile ilgili bana önerebileceğiniz bir kaynak veya herhangi bir şey var mı?

    YanıtlaSil